קצת על פייסבוק
הפלטפורמה החברתית פייסבוק היא כבר מזמן לא רק רשת חברתית, עם השנים, הפלטפורמה החברתית פייסבוק הפכה לכלי שיווקי חזק במיוחד, בה אנשי עסקים רבים בוחרים לפרסם ולשווק את המוצרים והשירות שלנו. שבעה מתוך עשרה מבוגרים משתמשים באופן פעיל בפלטפורמה החברתית הפופולרית בכל העולם, עם יותר מ- 2 מיליארד משתמשים רשומים מכל רחבי העולם ו- 800 מיליון מהם פעילים בתדירות יומיומית, רק בישראל יקף השימוש בפייסבוק עומד על כ- 4 מיליון משתמשים. נתונים אלו הפכו את פייסבוק לכלי השיווקי החזק בעולם, שכן רמת החשיפה בפייסבוק מאפשרת לנו להגיע לקהל אוהדים רחב. אולם ולמרות כל הטוב שלפייסבוק יש להציע לנו, הפוסטים האורגניים בדף העסקי שלנו בפייסבוק כבר אינם משיגים את הטווח שהיה להם פעם. במרוצת השנים, ככל שהאלגוריתם של פייסבוק ממשיך להתפתח וממשיכים להכנס עוד ועוד מותגים מתחרים לשוק, ההישגים האורגניים של הפוסטים והמודעות שלנו בפייסבוק הולכים ומתמעטים.
אחרי הכל, כמותגים ובעלי עסקים, עלינו להתחרות בפוסטים אישיים של משתמשים, החל מסרטוני כלבלבים, תמונות של תינוקות מתוקים, עדכוני חברים אחרים ועוד.
בל נשכח את כל הקמפיינים והפוסטים הממומנים שמריצים דפים עסקיים המתחרים בתחומנו, עלינו להתמודד איתם כעסק וכמותג, ואם אנחנו רוצים יותר, עלינו לשלם. דרך מהירה וקלה לעשות זאת היא להגביר את ההודעות ''האורגניות'' שלנו באמצעות פוסטים ממומנים, או פוסטים מוגברים.
תפקידה של פייסבוק במשפך השיווקי שלנו
פרסום בתשלום היא אמנם, דרך נהדרת להגדיל חשיפה ומסייעת לנו להנחות יותר תנועה לעסק שלנו, אך חשוב לזכור שהיא עלולה להתייקר במהירות ולהפוך לפחות משתלמת במידה ולא נזהר ולא נפעל ע''פ הכללים.
ההבנה כיצד למנף מודעות פייסבוק הופכת להיות חלק מרכזי כמעט בכל אסטרטגיית שיווק במדיות החברתיות, נראה כי פרסום בתשלום בפייסבוק היא אחת הדרכים המיידיות ביותר להשפיע על טווח ההגעה של התוכן שלנו אולם אם כי נרצה להגביר את החשיפה לפוסטים שלנו סביר להניח כי נצטרך לשלם עבור טווח ההגעה.
פייסבוק מצידה, מציעה מגוון רחב של אפשרויות פרסום, החל מפרסום ממוקד לקהלי יעד מפולחים, דרך קמפיין לייקים שמגייס אוהדים לעמוד העסקי, וכלה קמפיין לידים לצורך יצירת המרות.
כאמור פייסבוק מאפשרת לנו לפנות ולהציג את המודעה שלנו לקהל יעד מפולח וממוקד יותר, כדי להגדיל את סיכויי אחוזי ההמרה על פי הפרמטרים כגון: מיקום גיאוגרפי, טווח גילאים, תחומי עניין, סטטוס משפחתי, תחביבים, מגדר וכן הלאה.
יצירת מודעת הפרסום עבור הקמפיין שנרצה לקדם, נעשית באמצעות אשף בו ניתן לבחור את כל הפרטים שעל פיהם נרצה לטרגט את קהל היעד שלנו, נוכל להוסיף תמונה או סרטון עם טקסט וכך נרכיב את הפוסט / מודעה עבור הקמפיין הממומן שלנו.
עם זאת לשיווק בפייסבוק יש את המגבלות שלו, ולכן לא כל סוג של תחום או עסק יכול להרוויח מפרסום שכזה, הקידום הממומן בפייסבוק מתאים בעיקר לעסקים שיש להם מוצר או שירות המאפשר לטרגט את קהל היעד שלהם בצורה די מדויקת וספציפית לכן חשוב להתאים את סוג הפרסום למטרה שלנו כבר בשלבי הקמת הקמפיין.
כך בעצם ניתנת לנו האפשרות לפרסם בדיוק לקהל שהגדרנו מראש ולהציג בפניו את המודעה / פרסום שלנו, גם אם הוא לא חיפש את השירות שלנו, אלא רק מעצם כך שהוא עונה על הקריטריונים שהגדרנו מראש: מיקום גיאוגרפי, טווח גילאים, תחומי עניין, סטטוס משפחתי, תחביבים, מגדר וכן הלאה.
כך לדוגמא, עסק של בגדי מעצבים לנשים בקו צעיר, ניתן יהיה לטרגט נשים צעירות בגילאי 18-40, שסימנו ''אהבתי'' בדפים של אופנה, בגדי מעצבים, הלבשה שהן חברות בקבוצות של אופנה, הלבשה. ע''י טירגוט זה, קרוב לוודאי כי נוכל לכוון לקהל יעד מפולח ככל הניתן.
הקידום הממומן בפייסבוק מתאים בעיקר לעסקים שיש להם מוצר או שירות המאפשר לטרגט קהל ספציפי, פרסום בפייסבוק לא יעבוד בתחום או במקרה של מקצוע שבו הקהל יעד הם גולשים שמחפשים נותן שרות ''ברגע זה'' כמו הובלות, חשמלאי, שיפוצניק, אינסטלטור ועוד מקצועות בתחום או במקרה שאין דרך לדעת את כוונותיו של הקהל יעד על פי הקריטריונים הקיימים עליו בפייסבוק כמו לדוגמא: עורכי דין, רואה חשבון, רופא, נדל''ן, השקעות, פיננסים, ביטוחים. הרי לא באמת נוכל לדעת על פי הקריטריונים של פייסבוק איזה גולש צריך עורך דין או איזה מהגולשים יש לו צורך ברואה חשבון. על מנת לסרב נפילה למלכודת של תלות בשיווק הממומן של פייסבוק עלינו לשמור על ציפיותינו מציאותיות.
חשיבותה של פייסבוק במשפך השיווקי שלנו.
משפך שיווקי (שעליו נדסקס במאמר הבא) מורכב מ- 4 שלבים משמעותיים והם:
1. חשיפה / היכרות ראשונית - תשומת לב ראשונית מצד הלקוח לקיומו של שירות / מוצר
2. עניין / העמקת הקשר - הלקוח מגלה עניין ראשוני במוצר / שירות
3. רצון / גיבוש החלטה חיובית - לאחר שקיבל מידע, הלקוח רוצה את המוצר / שרות ומוכן לשלם עבורו
4. רכישה / פעולה - הלקוח משלם על המוצר / שרות
עסק / מותג שלא מנהל דף עסקי בפייסבוק ולא מקדם מודעות / פוסטים ממומנים מדי פעם, גם אם מדובר רק בקמפיין של חשיפה בלבד, יהיה לו קשה למתג את עצמו ולעבור את שלבי המשפך השיווקי בהצלחה אל המטרה הסופית והעיקרית. על כל בעל עסק או נותן שירות הרוצה להגיע להמרות עליו לפעול במגוון פלטפורמות וערוצים, לנהל אופטימיזציה אפקטיבית לכל אורך המשפך השיווקי, גם בתחום המדיה החברתית וגם בתחום האורגני (אתר תדמית / בלוג - עדיפות לבלוג כמובן).
האם פרסום בפייסבוק עובד?
ראשית, עלינו לזהות את מטרת הקמפיין שלנו, או לכוון למה שנרצה שמודעות הפייסבוק שלנו ישיגו בפועל. זה יכול להיות תנועה לאתר שלנו, לעודד מבקרים להוריד את האפליקציה שלנו, לייצר לידים או להגדיל מכירות.
לאחר שזיהינו את מטרת הקמפיין שלנו, עלינו לטרגט באמצעות אשף הפייסבוק מי הקהל היעד שלנו שבפניו יוצג הפוסט / המודעה שנקדם. כך פייסבוק מציגה את המודעות שלנו רק בפני אנשים שמפגינים התנהגויות ושייכות לדמוגרפיה שהגדרנו מראש.
בפייסבוק יש אלפי פרמטרים מותאמים אישית של קהל, המאפשרים לנו ליצור פלחי קהל מעודנים ונקודתיים עבור מסע הפרסום שלנו לעבר בניית קהילת אוהדים נאמנה.
טרגוט לפי תחומי - עניין בתחום / עסק חדש:
בעלי עסקים או נותני שירות חדשים בתחומם, שאין להם נכסים דיגיטליים (אתר / בלוג ) כדי לבנות לעצמם קהל בסיס ורוצים לפנות לקהל חדש לגמרי, ניתנת להם האפשרות על ידי אשף הפייסבוק לטרגט לפי תחומי עניין את "הקהל השמור" של פייסבוק - Saved Audience שמבוסס על מאפיינים ותחומי עניין אשר פייסבוק אוסף עבורנו.
כיצד פייסבוק אוסף מידע על תחומי עניין של הגולשים?
בשונה לקריטריונים הדמוגרפיים (על טרגוט לפני דמוגרפיה נדבר במאמר בנפרד) אשר ציינו מעלה, תחומי עניין הם לרב לא קריטריון שהגולשים מגדירים באופן פעיל אלא מידע שמתעדכן באופן אוטומטי ומבוסס על הנתונים הבאים:
● דפים שאנחנו או חברינו לפייסבוק סימנו בהם ''אהבתי''
● על פי המיקום שלנו פיזית או על פי מקומות בהם סימנו ''צ'ק אין''
● מהמידע שאנו מפגינים על פי ההתנהגויות של הפרופיל שלנו - השיתופים שלנו, תוכן שאנו מפרסמים או מתעניינים, קבוצות שאנו חברים בהם, רמת העניין שאנו מגלים בתוכן של דפים כאלו ואחרים.
● סוגי הפרסום או התחום שאנו מתעניינים או מקליקים עליהם / סוגי שרות או מוצרים שאנו משאירים פרטים בדפי נחיתה שלהם.
● קניות שביצענו מאתרים שונים.
● אפליקציות שהורדנו.
● אתרים / בלוגים שביקרנו בהם ונטמע בהם פיקסל של פייסבוק.
תחומי העניין הם דינמיים ומשתנים מתקופה לתקופה על פי החלטת פייסבוק, אומנם אין באפשרותנו לקבוע את תחומי העניין, אבל יש לנו אפשרות לקבוע אותם באשף הפייסבוק בעת הקמת הקמפיין שנרצה לקדמו.
תחומי העניין שנגדיר באשף הפייסבוק מראש לא חייבים להיות קשורים בקשר ישיר לשרות או המוצר שאנחנו משווקים אלא לעולם התוכן של הלקוח הפוטנציאלי - זוכרים את כלל ה- 80/20 מהמאמר הקודם? 80% מהעדכונים שלנו צריכים להיות חברתיים, עם רק 20% קידום מכירות. למרות שגם ה-20% הנותרים צריכים להיות יותר נקודת עיסוק במקום למכור משהו.
לדוגמה:
אם אנחנו מוכרים קורסים או סדנאות לעיצוב וזילוף עוגות - זה כן נכון לשווק לאנשים שתחום העניין שלהם הוא אפייה, עיצוב עוגות, זילוף תחומי עניין נוספים הקשורים למטבח ואפייה.
אבל אם אנחנו מוכרים סדנאות או קורסים להצלחה כספית ופיננסית - יהיה עליי קשה מאוד לאתר אנשים שתחום העניין שלהם הוא להיות עשיר.
עם זאת עלינו לחקור את העולם הפנימי של הלקוחות שעשויים להנות מהמוצר שלנו.
טרגוט לפי תחומי עניין - עבור נותני שירות / עסקים עם קהל אוהדים קיים.
כאמור לא לכל בעל עסק או נותן שירות יכול להתאים הקידום הממומן שפייסבוק מציעה, קהל שמבוסס על תחומי עניין הוא הקהל הכי פחות איכותי לשימוש עבור סוגים מסוימים של נותני שירות או בעלי עסקים, זה נובע בעיקר בגלל הדיוק של תחומי העניין ככל הנראה.
לכן בעלי עסקים או נותני שירות שיש להם אתר / בלוג עם ביקורים ומנויים, קהל אוהדים באחת מהפלטפורמות החברתיות או מאגרי מידע של לקוחות קיימים ופוטנציאליים, תמיד יעדיפו לפרסם להם בתור התחלה:
● גולשים שהיו איתנו באינטרקציה קודמת באחת מהפלטפורמות החברתיות
● גולשים אשר מנויים בבלוג שלנו או גולשים שביקרו באתר שלנו
● מאגר הלקוחות שיש לנו כבר מפרסומים קודמים או מדפי נחיתה - שהשאירו מייל או מספר טלפון
הקהלים שציינתי מעלה הם קהלים שניתן לבנות עם אשף הפייסבוק והם נחשבים לקהלים ''חמים'' - כאלה שכבר נחשפו לעסק / שרות בעבר (השלב הראשוני של המשפך השיווקי).
אנחנו כמובן נרצה להיחשף גם לקהל חדש לגמרי, לרב קהל חדש איכותי יותר יהיה קהל Look Alike.
כלי ה Look Alike, הוא כלי של אשף הפייסבוק, הוא מאפשר לנו לבנות קהל חדש שדומה במאפיינים שלו לקהל ותיק שלנו שידוע לנו בוודאות שהוא קהל יעד רלוונטי.
לסיכום- (כאמור חשוב שנשמור על ציפיותינו מציאותיות- שיווק בפייסבוק הוא רק שלב בתהליך המשפך השיווקי, כפי שמוסבר במאמר זה, כיום כבר כמעט כל בעלי העסקים ונותני השירות כבר מסכימים כי על מנת שנוכל למתג את עצמנו היטב בשוק עלינו לפעול במגוון פלטפורמות וערוצים. "במסע" הפרסום שלנו אל עבר המיתוג - יהיה עלינו לגבש אסטרטגייה שיווקית שמתאימה לאופי המוצר, תחום, העסק וההתעסקות שלנו. לכן, יהיה עלינו לפעול במגוון פלטפורמות וערוצים, במיוחד, במידה ואנו רוצים לעמוד בכללי המשפך השיווקי (במאמר הבא נדבר על כללי המשפך השיווקי).
אנו חיים בתקופה בה יש אינספור אפשרויות פרסום אונליין, אפשרויות פרסום אלו מתחלקות ל- 2 קבוצות עיקריות בעולם האינטרנט והדיגיטל:
כל הרשתות החברתיות למיניהם:
● פייסבוק
● וואטסאפ
● טוויטר
● לינקדאין
● אינסטגרם
● פינטרסט
● טלגרם
● Reddit
● Tumblr
● SKYPE
● Viber
● LINE
● FourSquare
● Tagged
● Badoo
● MySpace
● StumbleUPON
● Snapfish
● REVERBNATION
● Care2
● CafeMom
וכל סוגי מנועי החיפוש למיניהם:
● גוגל
● בינג
● יאהו
● יאנדקס
● באיידו
● נטקס
● דקדקגו
● קוואנט
● טכנוראט
● רוליו
● פיינד סאונדס
● Ask.com
זה לא מספיק רק לפתוח דף עסקי בפייסבוק ולקדם פוסטים / מודעות בתשלום, פרסום ממומן בלבד ללא תחזוקת אתר או בלוג עם קידום אורגני פוגע בשלב די משמעותי של המשפך השיווקי ועל "המסע" הפרסומי שלנו אל המיתוג וההצלחה. ברוב התחומים כיום, זה כמעט ולא אפשרי לקדם ולמתג את העסק או המוצר שלנו על ידי דילוג על אחד מהשלבים, אלא אם כן מדובר באיזה טרנד פרי גאונות שיווקית שהתחיל להתגלגל ולהתנפח מאחת הפלטפורמות החברתיות.
בעידן בו הדיגיטל עבר לקדמת הבמה, יותר ויותר בעלי עסקים מחפשים פתרונות דיגיטליות על מנת להיות בקצב עם ההתקדמות הטכנולוגית ולעבור לפתרונות דיגיטליות על מנת שנצליח למתג את עצמנו לקהל רחב יותר ויותר.
0